Dankzij de hulp van SWAP goede doelen stichting van APG, die de woontent volledig gefinancierd heeft, heeft Stichting Steppenkinderen een tent kunnen laten bouwen voor een hulpbehoevend gezin in Ulaanbaatar dat bestaat uit een alleenstaande moeder met vier kinderen. Het gezin woonde tot voor kort in een verwaarloosd gebouw in Ulaanbaatar, dat onbewoonbaar was verklaard: de onverwarmde, vochtige en beschimmelde woning zou in april 2020 worden afgebroken en daarna zou het gezin dakloos zijn geworden.

Het gezin bestaat uit de alleenstaande moeder Buyanjargal Zoltsetseg (30), haar beide dochters Enkhzaya (8) en Buyanzaya (7), en twee zonen Enguun (3) en Irmuun (2). Buyanjargal is een jaar na de geboorte van haar jongste zoontje door haar partner verlaten, die daarna nooit meer naar het gezin heeft omgekeken. Haar kinderen zijn ondervoed en hebben problemen met hun luchtwegen door het vocht en de schimmel in hun woning. Zij moet met haar kinderen rondkomen van een uitkering van nog geen tachtig euro per maand. Twee jaar geleden heeft ze een nieroperatie ondergaan, maar geld voor een noodzakelijke vervolgoperatie ontbreekt.

Buyanjargal was helemaal perplex toen ze hoorde dat zij en haar vier kinderen ‘zomaar’ een eigen woontent zouden krijgen. In haar bedankbrief schrijft ze dat het aanvankelijk niet konden geloven en dagenlang niet konden slapen van opwinding. Na de verhuizing vroegen haar kinderen telkens weer, met tranen in de ogen van blijdschap, of deze prachtige tent echt van hen was.