Afgelopen mei kregen we van het welzijnscentrum van het Khan-Uul-district in Ulaanbaatar het dringende verzoek hulp te bieden aan een dakloze en alleenstaande moeder, de 34-jarige mevrouw Solongo Ganzorig.

Solongo groeide op in het Lotus Children’s Centre, een weeshuis in een buitenwijk van de Mongoolse hoofdstad. Daar werd ze in 1990 opgenomen nadat haar vader was overleden en haar moeder in coma was geraakt. Ze verliet het weeshuis in 2003 en trouwde een jaar later.

Tijdens haar huwelijk werd ze mishandeld door haar man, die verslaafd was aan alcohol en bij vlagen zeer gewelddadig kon zijn.

Begin februari 2018 vluchtte ze met haar zoontjes Munkhtogoldor (12) en Munkhtor (10) naar het weeshuis waar ze was opgegroeid, maar omdat daar geen ruimte voor haar was, zorgde het welzijnscentrum van het Khan-Uul-district voor een tijdelijk onderkomen. Inmiddels heeft Solongo dit onderkomen weer moeten verlaten.

Na beoordeling van de situatie door onze medewerker in Ulaanbaatar ter plaatse, heeft Stichting Steppekinderen besloten een woontent te bouwen, waar Solongo Ganzorig voortaan veilig met haar kinderen zal kunnen wonen.