De Mongoolse hulporganisatie ASRAL CENTER NGO vraagt ons twee arme gezinnen te helpen. Het eerste gezin bestaat uit de herder Ulziidelger, zijn vrouw en hun vijf kinderen, die tussen 3 en 13 jaar oud zijn. Door een natuurramp verloren zij tien jaar geleden al hun vee en daarmee hun enige middel van bestaan. Het gezin trok daarna naar de 700 kilometer verderop gelegen hoofdstad van Mongolië, in de hoop daar werk te vinden. De 34 jaar oude vader is na een nieroperatie niet langer in staat zijn gezin te onderhouden. Wel helpt hij zijn vrouw die portieken schoonmaakt in appartementsgebouwen in de hoofdstad. Het echtpaar leefde in een kast, een berghok onder een betonnen trap in een van de appartementsgebouwen. Omdat deze noodvoorziening te klein was voor het hele gezin, moesten de kinderen elders worden ondergebracht. Nadat de stichting een stevige nomadentent met een ijzeren kachel voor ze heeft laten bouwen, is het gezin weer herenigd.

Het tweede gezin bestaat uit een alleenstaande moeder, mevrouw Enkhmaa, met drie kinderen tussen 2 en 10 jaar. De vader heeft na de scheiding de woontent meegenomen en de kinderen zonder dak boven hun hoofd achtergelaten bij hun moeder, die haar gezin in leven probeert te houden door koffie en thee rond te brengen op de ‘zwarte markt’ aan de rand van de hoofdstad. De hulporganisatie heeft ervoor gezorgd dat de twee jongste kinderen naar de kleuterschool kunnen en voorziet het oudste kind regelmatig van een warme maaltijd. Aangezien de hulpmiddelen van ASRAL beperkt zijn, heeft de organisatie ons gevraagd een woontent te schenken. We hebben een zware tent met een kachel laten bouwen, waardoor Enkhmaa en haar kinderen bij elkaar kunnen blijven en definitief een veilig onderkomen hebben. Beide tenten konden door ons worden geschonken dankzij de hulp van Scholengemeenschap De Waerdenborgh in Holten.